ORIGINAL JE UVEK NAJBOLJI! 13. Međunarodni BEAN festival 9 & 10 SEPTEMBRA 2017 na Salašu 137

Jedna od najprestižnijih gastro – turističko – humanitarnih manifestacija u regionu, BEAN festival, ovoga puta pod sloganom: „Original je uvek najbolji!“, biće održan 9 & 10 SEPTEMBRA 2017. na Salašu 137 na Čeneju. Ova međunarodna smotra pravih ukusa i dobre zabave, svojevrsna je kulinarska olimpijada na kojoj se ukrštaju iskustva različitih kuhinja, gde važno mesto zauzima umeće spravljanja jela od pasulja.

Zahvaljujući BEAN festivalu – Temerinskoj pasuljijadi, mesto Temerin je postalo prepoznato i kao turistička destinacija. Nakon 10 godina BEAN festival se odselio iz Temerina, na novu atraktivnu lokaciju, nadaleko poznati Salaša 137, nadomak Novog Sada.

Na ovogodišnjem festivalu će kulinarsko umeće, pored domaćih takmičara iz gotovo svih krajeva Srbije, odmeriti i takmičarske ekipe iz Slovačke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Italije, Škotske, Bugarske, Švajcarske, Rusije, Nemačke i Kine.

Misija organizatora, Udruženja građana „Ekocentar Vodomar 05“ iz Temerina i pokrovitelja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, je predstavljanje i promovisanje gastronomske tradicije Vojvodine, kulturnog i prirodnog bogatstva ovih krajeva, ekologije i očuvanja životne sredine, multikulturalnosti, kulture negovanja tradicionalnih zanata, a sve to kroz originalan, kvalitetan program uz puno druženja, šale, igara, muzike i naravno, uz mnogo, mnogo dobrog pasulja.

Manifestaciju će krasiti „Salašarska pijaca“ sa tradicionalnim umetninama, izložbom vina, organskim proizvodima, slatkišima, cvećem. Učesnici i gosti Salaša imaće priliku da degustiraju i piće i hranu, ali i da prisustvuju tradicionalnim salašarskim aktivnostima: pečenju rakije, pripremi zimnice.

Tu će biti i najmaštovitije „Ravničarske igre“, od bacanja, ne kamena, već starog bicikla, navlačenja konopca, brzog jedenja pasulja, do najnovijih:„panonski mornari“ i „vojvođanski kenguri“, a sigurno će biti zabavno i nošenje 50 kg pasulja, ali samo posmatračima i onima koji budu navijali.

Koncerti na otvorenom uvek stvaraju posebnu atmosferu i diktiraju ritam festivala. Muzički program osmišljen je da zadovolji ukuse svih posetilaca, od najstrijih do najmlađih, blago favorizujući tradicionalnu muziku ovih prostora revijom tamburaških orkestara. Od pratećih sadržaja izdvajaju se etno bazar, rukotvorina, starih zanata; izložba jela od pasulja, pita, štrudli, zakuski; škola jahanja; promocija kompanija, tim bilding; likovna kolonija; mala škola kuvanja; nagradna igra za posetioce i dodela specijalnih nagrada.

BEAN festival će i ove godine sprovesti humanitarnu akciju – Pogodi u srce. Trinaesti po redu BEAN festival ove godine ima još jedan cilj, da pokaže da je broj trinaest zapravo srećan broj. A kako će to uraditi ako ne kroz druženje, pesmu i igru, te odmeravanje snaga u fer plej nadmetanju, u kojem će pobediti najbolji… Vidimo se! 🙂

Komentari

comments