95 ekipa na 15. BEAN festivalu. Ekipi “Suncokreti” prva nagrada za najbolji pasulj

U predivnom ambijentu Salaša 137 pokraj Novog Sada, uspešno je završen 15. jubilarni BEAN festival, koji se poslednjih 5 godina održava upravo na kultnom čenejskom salašu.

Festival je obeležilo međunarodno takmičenje u kuvanju pasulja, a priliku da osvoje vredne nagrade imalo je 95 ekipa iz Srbije, Švedske, Hrvatske, BiH, Italije, Severne Irske i Bugarske.

Po odluci stručnog žirija, najbolji pasulj ove godine skuvala je ekipa “SUNCOKRETI” iz Novog Sada i osvojila Kazan za rakiju – Hobi 35L, drugo mesto i šporet Smederevac svojim gurmanskim umećem zaslužila je ekipa “GOLUBARI” iz Kaća, a treće mesto i kotlanku od 30L osvojila je ekipa “SREĆKOVIĆI” iz Beograda.

Posetioci Salaša 137 imali su prilike da uživaju i u “Salašarskoj pijaci” sa tradicionalnim umetninama, izložbom vina, organskim proizvodima,a mogli su i da degustiraju hranu i piće.

Takođe, izdvojili su se i “Etno sokak” sa izložbom starih zanata i rukotvorina,kao i “Likovno saborovanje”, škola jahanja KK “Viking” i mala škola kuvanja na čelu sa Popengov Igorom.

Bogat muzički program u vidu tamburaških orkestara “Bledi mesec” i “Velos”, kao i vokalne solistkinje Zorane Iđuški, zadovoljio je ukuse posetilaca i priredio sjajnu atmosferu na čenejskom salašu tokom trajanja manifestacije. U nešto bržem ritmu, uživali smo sa bendom “Nostradamus”.

Specijalne diplome BEAN festivala dobili su:

Najtvrđe zrno – ekipa “Smak”
Najzgodniji kuvar – Aljoša Jovanović
Najzgodnija kuvarica- Teodora Popengov
Najbrojnija ekipa – “Expansia Priboj”
Najmlađi učesnici – “Suncokreti”
Najveselija ekipa – “Tisa 158”
Etno izložba- Agencija za ruralni razvoj opština Irig
Za inovaciju štanda – “Mis sistem”
Za najudaljeniju ekipu “Vino Fino”
Debitantski nastup – Safet Duraković

Dodeljene su i specijlne plakete BEAN festivala:

– za tradicionalno učešće, JSO Tarkett (Bačka Palanka)
– za tradiciju i kvalitet, Poljoprivredna zadruga Petrovo Polje (Trebinje)
– za gostoprimstvo i nesebičnu pomoć u organizaciji, Salaš 137 (Čenej)

“Ravničarske igre” bile su prava atrakcija i ovogodišnjeg festivala,a učesnici su prijavljivanjem za svaku igru doniral između 150 i 500 dinara tradicionalnoj humanitarnoj akciji festivala “Budi human – pogodi u srce” (ove godine namenjena socijalno ugroženoj porodici Subotić iz Neradina, kojima je potreban ogrev za predstojeću zimu i peć na čvrsto gorivo).

Najbolji učesnici su bili:

Vojvođansko koplje – Stanimir Šarović
Bacanje starog bicikla u dalj – Stanimir Sarović
Brzo ispijanje paradajz soka – Ivana Erdelji
Vojvođanski kenguri – Lara Medved
Brzo nošenje pasulja – Predrag Lazić
Nadvlačenje konopca (muškarci) – ekipa “Vino Fino”
Nadvlačenje konopca (žene) – ekipa “Smak”

Pogledajte više fotografija našeg prijatelja Spase Mladenovskog sa BEAN festivala 2019.

Festival je i ove godine podržalo Ministatstvo trgovine, turizna i telekomunikacija Republike Srbije, Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekreterijat za privredu i turizam i Gradska uprava za privredu grada Novog Sada.

Ovom prilikom organizacioni tim BEAN festivala šalje iskrene poruke zahvalnosti svim prijateljima, sponzorima i pokroviteljima festivala na nesebičnoj pomoći prilikom realizacije manifestacije.

Sa konstatacijom da je i ovaj 15. jubilarni BEAN festival protekao u najboljem mogućem redu, dok sabiramo utiske o svemu što se dešavalo, zakazujemo sledeći sastanak za septembar mesec 2020. godine.

Vidimo se! 🙂

Komentari

comments