14. Međunarodni BEAN festival u septembru na čenejskom Salašu 137

I ove godine međunarodno takmičenje u kuvanju pasulja, popularni BEAN festival, biće održan 8. i 9. SEPTEMBRA na čenejskom Salašu 137.

BEAN festival je svojevrsna kulinarska olimpijada na kojoj se ukrštaju iskustva različitih kuhinja višenacionalne Vojvodine, gde važno mesto zauzima umeće spravljanja jela od pasulja.

Pasuljijada se već par godina unazad održava na atraktivnoj lokaciji nadaleko poznatog Salaša 137 na Čeneju nadomak Novog Sada.

Pored domaćih takmičara iz gotovo svih krajeva Srbije, svake godine beležimo i takmičarske ekipe iz šireg regiona i evropskih i svetskih zemalja. I ove godine očekujemo učesnike iz Slovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Italije, Škotske, Švajcarske, Nemačke, Rusije i Kine.

ONLINE PRIJAVE

Naša misija ima za cilj predstavljanje i promociju gastronomske tradicije Vojvodine, kulturnih i prirordnih bogatstva ovih krajeva, ekologije i očuvanja životne sredine, multikulturalnosti i kulture negovanja tradicionalnih zanata… Sve to postižemo kroz originalan, kvalitetan program uz puno druženja, šale, igara, muzike i naravno, uz mnogo dobrog pasulja.

Osim toga, manifestaciju krasi i “Salašarska pijaca” sa tradicionalnim umetninama, izložbom vina, organske hrane, slatkiša i cveća.

Tu su najmaštovitije “Ravničarske igre”; od bacanja sa ramena, ne kamena dakako, već starog bicikla, natezanja konopca, brzog jedenja pasulja do dečijih igara “panonski mornari” i “vojvođanski kenguri”.

Koncerti na otvorenom daju posebnu draž i diktiraju ritam festivala, a muzički program osmišljen je tako da zadovolji ukuse posetilaca svih uzrasta, blago favorizujući tradicionalnu muziku sa ovih prostora.

Komentari

comments