30 dana do Pasuljijade – BEAN festivala, počele prijave takmičara i izlagača

Udruženje građana Ekocentar Vodomar 05 nastavljajući svoju misiju koja ima za cilj promociju jednog od najomiljenijih jela u Srbiji – pasulja, poziva Vas na 12. međunarodni BEAN festival –  Međunarodno takmičenje u kuvanju pasulja, koje će biti organizovano 10.-11. septembra na “Salašu 137” koji se nalazi kod mesta Čenej nadomak Novog Sada.

Koncept festivala ostaće prepoznatljiv, ali i oplemenjen novim sadržajima. Tako će uz takmičenje u kuvanju pasulja na tradicionalan način posetioci moći da uživaju u neodoljivim uskusima raznih jela od pasulja, ali i u ostalim specijalitetima vojvođanske kuhinje kao što su vrući čvarci, perkelti, krofne, štrudle, pite i druga slatka i slana jela pripremljena u čarobnom ambijentu kultnog vojvođanskog salaša.

“Salašarska pijaca” kao prateći deo festivala biće prilika da degustirate ili kupite proizvode domaće hrane, rakije, vina, organske proizvode ili zimnicu. Prikazaćemo i tradicionalno pečenje rakije, a moći će i da se proba vruća rakija sa kazana.

Uz prepoznatljive “Ravničarske igre” kao što su bacanje starog bicikla u dalj, navlačenje konopca, brzo prenošenje pasulja… bićete u prilici da prođete školu jahanja ili vožnju fijakerom uživajući u idiličnom ambijentu vojvođanskih salaša. Pripremljen je bogat muzički program, vredne nagrade, specijalni gosti i nagradna igra za posetioce.

Organizatori festivala su „Ekocentar Vodomar 05“ i „Salaš 137“, uz podršku sponzora i prijatelja festivala, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Počele su i prijave za takmičenje u kuvanju pasulja, kao i prijave izlagača u okviru „Salašarske pijace“. Na adresi www.beanfestival.rs otvorena je i nova web prezentacija BEAN festivala, na kojoj su preko online forme omogućene prijave za učestvovanje na BEAN festivalu (kako takmičara, tako i izlagača).

Kotizacija za takmičenje u kuvanju pasulja iznosi 4.000 din. Pobednicima takmičenja pripašće 50.000, drugoplasiranoj ekipi 30.000, a trećeplasiranoj 20.000 dinara. Pored pobednika specijalno će biti nagrađeni najudaljeniji takmičar, najuređeniji štand, najoriginalniji naziv ekipe, najbolji pokušaj i druge utešne nagrade.

Snagom volje i decenijskim iskustvom, očekujemo Vas da zajedno obaramo rekorde, postavljamo nove standarde i sklapamo nova prijateljstva.

Komentari

comments