XI Međunarodni BEAN festival još jednom podigao standard u organizaciji gastro manifestacija | TOP Srbija

Dana 13. septembra, u novom rustičnom ambijentu po mnogo čemu jedinstvenog Salaša 137, na Čeneju, u organizaciji Ekocentra “Vodomar 05” i Salaša 137, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, održana je XI Pasuljijada (Bean festival) koja je okupila ljude dobre volje, ljubitelje čorbastog pasulja i druženja sa raznih strana Srbije, ali i van njenih granica.

Osim takmičarskih ekipa, koje iz godine u godinu dolaze da se u društvu svojih najbližih prijatelja dobro zabave, ali i pobede (kojih je ove godine bilo 60), posetioci su na manifestaciji mogli da osete način funkcionisanja starog vojvođanskog salaša, koji im se pokazao u svoj svojoj jednostvanosti, nepretencioznosti i lepoti. Mogli su da probaju džinovsku pitu od pasulja koju su pripremile članice Aktiva žena Bački Jarak, vruće čvarke, perklet, krofne, štrudle, a na “Salašarskoj pijaci” da kupe proizvode koje su izneli organski proizvođači voća, povrća, ratarskih kultura, zimnicu. Učesnici i gosti festivala mogli su da uživaju u izložbi ručnih radova, kao i u suvenirima i ukrasnim predmetima odevenim u novo ruho uz pomoć dekupaž tehnike.
Poseban pijetet bilo je pečenje rakije na starinski način, i da je taze ispečenu probaju. Za sve one koji preferiraju vino, pobrinula se iriška vinarija “Mačkov podrum”.

BF1
Jedna od novina na manifestaciji, zahvaljujući mestu na kojem je održana, bila je mogućnost jahanja u manježu, ali i vožnja karucama oko salaša.

Veće interesovanje nego ikada izvazvale su “Ravničarske igre”, kojima je domaćin bio nenadmašno šarmantni Goran Podlipec. Zbog vremenskih uslova i kiša koje su danima padale pre manifestacije, teren predviđen za ove aktivnosti učinile su nemogućim, pa su igre silom prilika bile prebačene u centalni deo, sa svih strana omeđan nanizanim kotlićima, i ekipama koje su malo mešale pasulj koji se kuvao u kotilićima, bespoštedno navijale za svoje favorite, a koje su, u velikom broju slučajeva, probudile u njima takmičarski duh, pa su se i sami prijavljivali. Tek, “Ravničarenje” je ovoga puta trajalo od početka do kraja kuvanja pasulja, najviše sa rebarcima, ali bilo je i sa kolenicama, kobasicama, čak i sa osam različitih vrsta mesa (kakav je bio pasulj ekipe CERKIN, a koji smo probali).

Ovaj događaj ispratio je i dinamičan zabavni program, pa su se na stejdžu smenjivale tamburaške bande, dobošar i pesnik, ali i predstavnici klasične muzike, Duvački kvintet iz Novog Sada. Sadržaja mnogo, za ljude različitih interesovanja, dobi, profesija… Organizator događaja, gospodin Dragan Vukotić, zadovoljan je jedanaestim izdanjem Bean festivala u novom ambijentu. A kako i ne bi bio. Pre svega, posetioci, su bili oduševljeni organizacijom u kojoj je sve teklo nenametljivo, jednostavno i bez zastoja, prostorom i prisnošću kojim odiše Salaš 137. Ukratko, za sve što je novo donela, i način na koji je izneta ova jednodnevna fešta, i posetioci i učesnici imali su samo reči hvale.

A posle dodele nagrada, čime je zvanični deo programa završen, još dugo niko nije imao nameru da ide kući. Lepo vreme i prijatno druženje nije dalo ljudima da se raziđu, koji su želeli da što dublje u svoje sećanje utisnu ovaj doživljaj – sa srcem i dušom. I tako je bilo do duboko u noć.

Izvor: TOP Srbija

Komentari

comments