BEAN festival – Takmičenje u kuvanju pasulja ujedinilo staru Jugu | Moj Novi Sad

Oko dve hiljade ljudi posetilo je “Salaš 137” na Čeneju, gde je tokom vikenda održano Međunarodno takmičenje u kuvanju pasulja – 12. Bean festival.

Snage je odmerilo sedamdeset ekipa iz šest država, među kojima su bili učesnici iz Italije, Crne Gore, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, ali i jedna ekipa nastala iz srpsko-bugarskog prijateljstva. Ekipa “Kumovi” iz Futoga, po izboru žirija, najbolje je skuvala pasulj i osvojila prvu nagradu.

Posebnu nagradu, kao učesnik koji je došao iz najveće udaljenosti, osvojio je Klej Harper, iz američke države Džordžija. Njegov partner u kuvanju pasulja bio je Milan Mumin, frontmen rok grupe Love Hunters, kome je Amerikanac producirao poslednji album za tržište SAD.

Bean festival  startovao je u subotu otvaranjem “Salašarske Pijace” i “Etno sokaka”, gde su posetioci mogli da probaju i kupe domaću hranu, rakiju, vino, organske proizvode, rukotvorine i zimnicu. Na bini su se menjali tamburaški bendovi i glumci amateri koji zabavljali goste.

U nedelju su održane i “Ravničarske igre” u kojima su se takmičari nadmetali u bacanju starog bicikla u dalj, natezanju konopca, u skakanju u džakovima, u brzom jedenju pasulja, u ispijanju paradajz soka i gađanju čunjeva.

Direktor Bean festa i predsednik Udruženja građana “Ekocentar Vodomar 05” iz Temerina, Dragan Vukotić, kazao je za mojnovisad.com da je zadovoljan prijavljenim ekipama i odzivom građana.

Bean fest je manifestacija koja ima svoju tradiciju, ima svoje ljubitelje i prijatelje. Danas imamo situaciju da različite ekipe zovu pre početka festivala i traže da budu jedni pored drugih, a upoznali su se ovde dok su kuvali pasulj. Obezbedili smo im lepo okruženje, a učesnici sami stvaraju svoje zadovoljstvo – kaže Vukotić.

Izvor: Moj Novi Sad

Komentari

comments