Ceo Čenej mirisao na pasulj! Trijumf “Kumova” iz Futoga | Dnevnik

Drugi dan međunarodnog „BEAN festivala“ privukao je veliku pažnju, s obzirom na to da je već oko podneva na parkingu Salaša 137 na Čeneju bila velika gužva.

To je drugi put da se manifestacija održava na tom salašu, a tradicionalno traje već 12 godina i njen smisao ogleda se u promociji jednog od najomiljenijih jela u Srbiji – pasulja. U bogatom takmičarskom i kulturno-umetničkom programu internacionalnog karaktera, prisutni su imali prilike da se upoznaju i s kulturnim vrednostima, tradicijom i običajima kraja u kojem živimo.

Trijumf „Kumova” iz Futoga

Oko 14 časova, ekipe koje su kuvale nedeljni specijalitet, krenule su polako s uzorcima do žirija na ocenjivanje, koji je imao težak zadatak, a i vreme se kvarilo, te su morali da požure.

Najbolji pasulj skuvala je ekipa „Kumovi” iz Futoga i njima je pripalo 50.000 dinara, drugoplasirana je ekipa „MAKS-a” iz Novog Sada, oni su dobili 30.000, a treća ekipa novosadske štamparije „Grafo Bogdanov” se zadovoljila s 20.000. Kako je većina ekipa potvrdila, najvažnije je učestvovati i dobro se provesti, pa se zatim najesti.

bean-festival-2016-salas-137-1

BEAN festival tim čestita najboljim ekipama, a posebno želimo da istaknemo i pohvalimo čin novosadske ekipe “MAKSA” koja je donirala novčanu nagradu od 30.000 dinara u humanitarne svrhe.

Posetioci su mogli uživati u brojnim sadržajima i programima i prepustii se čarima idiličnog ambijenta vojvođanskih salaša, ali je svakako najatraktivniji deo manifestacije bilo takmičenje u kuvanju pasulja, u kojem je učestvovalo, po rečima organizatora, 70 ekipa iz Srbije i inostranstva. Uz domaće učesnike, bilo je i stranaca – iz Škotske, Italije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Crne Gore. U skladu s tradicijom, nakon svečanog otvaranja festivala, u okviru kulturno-umetničkog programa nastupili su Inkluzivni hor „Ison”, Đorđe Čavić, Todor Maletin i Miša Blizanac i folklorni ansambl.

Dok su se zvuci tamburice mešali s mirisom zapaljenih cepanica i krčkajućih pasulja, posetiocima su ponuđeni šareni sardžaji „Salašarske pijace“. Među njima, mogli su se naći proizvodi od banatske bele mangulice, predmeti urađeni dekupaž tehnikom, zatim domaći bakini kolači i domaće štrudle i pite. Na jednom od štandova mogao se kupiti i tradicionalni mađarski kolač, s jedne od tezgi dopirao mi je miris kožne galanterije, a u ponudi je bilo i domaće rakije. Uživaoci rakije nalazili su se oko kazana u kojem se ona pekla, znatiželjno slušajući način na koji se pravi.

Prvi put sam na ovoj manifestaciji i žao mi je što nisam ranije dolazio – rekao nam je jedan od posetilaca „BEAN festivala“ Siniša Ivančević. – Došao sam s prijateljima, da uz kvalitetne zvuke tamburice i uz nedeljni specijalitet koji je na meniju, uživam u toplom nedeljnom popodnevu.

Dok je kuvanje ulazilo u poslednji sat krčkanja, oko obeleženog mesta za igru okupilo se više desetina posetilaca da bi prisustvovali prepoznatljivim „Ravničarskim igrama“, u okviru kojih se održavaju takmičenja u bacanju starog bicikla udalj, nadvlačenja konopca, bacanje metle vrbovače… U nadvlačenju konopca prvo mesto u muškoj konkurenciji osvojili su „Kurajberi“, dok je u ženskoj prvo mesto pripalo „Odbojkašicama“. U takmičenju bacanja „vojvođanskog koplja“, odnosno metle vrbovače, najdalje je dosegnuo Aleksandar Popović s 19 metara i 10 centimetara i Mara Ignjatić s 11 metara i 75 centimetara.

Osim igara, poštovaoci tradicije i kulture imali su čast da se provozaju u starom vojvođanskom fijakeru, a zainteresovani su mogli proći i školu jahanja. Ni najmlađima nije nedostajalo zabave, a njihovu pažnju privukla je maskota „Pasuljko“, dok su zabavu moglu naći i na drvenom igralištu.

Izvor: DNEVNIK

Komentari

comments