BEAN festival 2016 (Pasuljijada) ovog vikenda na čenejskom Salašu 137

Međunarodno takmičenje u kuvanju pasulja – 12. BEAN festival, biće održan u dane vikenda, 10. i 11. septembra na “Salašu 137” na Čeneju. Udruženje građana “Ekocentar Vodomar 05” iz Temerina i ove godine nastavlja misiju promocije jednog od najomiljenijih jela u Srbiji – pasulja, ali i drugih tradicionalnih vrednosti vojvođanske ravnice i obećavaju pravi tamburaško-pasuljijaški happening. Menadžer festivala, gospodin Dragan Vukotić, je na sastanku Organizacionog odbora, uoči predstojeće Pasuljijade istakao, da je salašarski prostor nametnuo neke druge standarde, ali da su, sudeći po prijavama, ekipe sastavljene od starih znalaca, onih koji poštuju ovo jelo i ovu manifestaciju.

Zagrevanje kreće u subotu kada će, već od 12:00h biti otvorena “SALAŠARSKA PIJACA” i „ETNO SOKAK“ gde će biti zastupljeno sve šarenilo Vojvodine i posetici imati priliku da degustiraju i kupe domaću hranu, rakiju, vino, organske proizvode, rukotvorine, zimnicu, suvenire i cveće. Ove godine će biti organizovana „Mini likovno saborovanje“, a šest umetnika će na licu mesta slikati. Njihova platna posetioci će moći da kupe, a deo će ići u nagradni fond. Za prvi dan je predviđeno i pečenje rakije – od krušaka sa Salaša, koje će biti dovršeno sledećeg dana. Kruškovača od prošle godine je taman ohlađena pa će nju posetioci moći i da kupe, dok će ova biti ostavljena za narednu Pasuljijadu. Konjički klub „Viking“ će od 15:00h omogućiti posetiocima da prisustvuju zvaničnom treningu u preponskom jahanju. Zvaničan program će biti nastavljen u 17:00 sa ocenjivanjem tamburaških bandi i skečevima glumaca amatera.

U nedelju, registracija takmičara će trajati od 09:00 do 10:00h, a zvanično otvaranje festivala predviđeno je za 11:00, kada će biti dat znak za paljenje vatri, a pola sata ranije, ispred bine fotografisanje svih kuvara. Takmičari imaju obezbeđeno mesto, ogrev (šapuriku i bagremovo drvo), zatim poklon paket sponzora (za kuvara majicu, sve začine), a na njima je da donosu pasulj po izboru, meso i povrće. I drugog dana “SALAŠARSKA PIJACA” i „ETNO SOKAK“ nudiće svoje proizvode, dopunjene raznom zimnicom pripremanom na licu mesta. Vredne žene iz Aktiva „Bački Jarak-Temerin“ pripremaće uštipke, kiflice, štrudle i druga tradicionalne vojvođanske poslastice, a vrući čvarci će biti spremne već u 09:00 i čekati prve goste.

Salašarski ručak zakazan je za 12:00h. On će se služiti u restoranu Salaša 137, ali samo za one koji su potvrdili rezervaciju. VIP zvanice organizatora festival takođe će moći da uživaju u čuvenom „Temerinskom pasulju“ sa 8 vrsta mesa, koji će pripremati iskusni majstori.

Do 14:00 takmičari će imati priliku da pokažu šta znaju, a posle toga, nastupa žiri.

Kada me pitaju za kriterije u ocenjivanju pasulja, ja kažem da blagu prednost imaju oni koji ovo jelo kuvaju često. Ako pobedi neko ko tri puta nedeljno kuva pasulj kod kuće, mislim da je pravda zadovoljena jer taj zaista voli da ga jede – objašnjava Dragan Vukotić.

Ove godine organizatori su nagrade u vidu skutera, bicikla i putovanja preinačili u novčane, jer se pokazalo da robne nisu najpraktičnije za deljenje između osam članova ekipe. Nagradni fond od 100.000 dinara biće podeljen tako da prvoplasirana ekipa dobije 50.000, drugoplasirana 30.000 i trećeplasirana 20.000 dinara.

Za sada je prijavljeno 50 ekipa iz zemlje, tri ekipe iz Italije, iz Bijeljine i Trebinja (RS), iz Osijeka i Vukovara (Hrvatska), Pruja (Slovenija), ekipa Srpsko-bugarskog prijateljstva i ekipa iz Crne Gore, a očekuje se i dolazak stalnih učesnika, ekipa iz Mađarske. Prijavljivanje ekipa je moguće do četvrtka, 08. septembra 2016.

I ove godine publika i učesnici moći će da se nadmeću u Ravničarskim igrama i osim standardnih: bacanje starog bicikla, natezanja konopca, „panonski mornar“, „vojvođanski kenguri“, te takmičenja u brzom jedenju pasulja, uvrštene su i neke nove discipline: ispijanje paradajz soka i gađanje čunjeva u kojoj će glavni takmičari deca. Novina je kotizacija za učesnike “Ravničarskih igara”, koja će biti simbolična, a prikupljena sredstva će biti uplaćena u humanitarne svrhe. Proglašenje pobednika zakazano je za 17:00, a uz tamburački ansambl „Romansa“ i „Mesečina“ i dr. druženje će se nastaviti do 20:00.

Očekuje se puno publike, jer je Pasuljijada, za dvanaest godina trajanja, zavredela epitet porodične manifestacije, a gužve neće biti jer je za parkiranje vozila određena susedna njiva, a za regulisanje saobraćaja pobrinuće se redari. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, podršku daje Turistička organizacija Novi Sad, zlatni sponzor: „Panonija So“, dok su sponzori, prijatelji i medijski pokrovitelji festivala: Dnevnik, Vitamin Horgoš, Novosadska TV, MIS Sistem, Diaspora Group, Inter Agrar, Klub ljubitelja reke Tise „Tisa 63“, Vojvođanski magazin, Vinarija Mačkov podrum, Radio televizija Vojvodine, TOPSRBIJA, Štamparija Grafo Bogdanov, Rubin Kruševac, Jobs Status.

I nije na odmet informacija da se u subotu i nedelju očekuje sunčano vreme sa prijatnim temperaturama. To je razlog više da donesete pravu odluku gde ćete provesti naredni vikend.

Izvor: TOP Srbija

Komentari

comments