Na Pasuljujadi 800 takmičara, a pobednik je… | Luftika

Oko 800 takmičara raspoređenih u 60 ekipa nadmetalo se na Bean festu, međunarodnom takmičenju u kuvanju pasulja koje je ove godine održano na Salašu 137. Ovaj festival, koji je pre 11 godina rođen kao Temerinska pasuljijada, od prošle godine menja lokacije održavanja.

Pobednička ekipa je kafe Bel momento iz Siriga, drugo mesto su zauzeli takmičari Dečjeg SOS sela iz Sremske Kamenice, dok je treći bio tim Tisa 105 iz Subotice.

Ovogodišnji Bean fest privukao je rekordan broj gostiju iz svih krajeva Srbije i iz inostranstva. Osim Novosađana, najbrojniji su bili gosti iz Beograda. Među njima je bio i čuveni glumac Slobodan Boda Ninković.

– Lepo vreme i sjajna atmosfera. Ovo je pravi tradicionalni vašar, a ne onakav kakav često imamo da vidimo u novije vreme. Prvi put sam ovde. Došao sam iz znatiželje i dopalo mi se. Probao sam nekoliko različitih recepata i svi su odlični – kaže Boda Ninković za Luftiku i dodaje: – Iako pasulj nije naš patent, umnogome je obeležio srpsku kuhinju. Ljudi ga doživljavaju kao sirotinjsku hranu, a zapravo je fenomenalno jelo.

BEAN festival Luftika

Tomislav Tapavica iz čuruške ekipe, koja ove godine nastupa ispred NS semena, lakonski otkriva tajnu dobrog pasulja:

– Kad se popije gajba piva, kotlić je gotov – kaže Tomislav kao iz topa: – Od sastojaka su najvažnije dobro suvo meso i dobar pasulj. Kada kažem dobar, to znači domaći, ne kineski koji sve više uzima primat.

BEAN festival se nakon 10 godina odselio iz Temerina, i sada je putujuća manifestacija, koja svoja izdanja ima nekoliko puta godišnje.

– Mi smo, silom prilika, firmu postavili na točkove. Nismo tako planirali, ali desilo se. Sada smo tako i organizovani. Ne znamo gde će se festival održati sledeće godine, imamo neke ponude, ali još je rano da odlučujemo. U svakom slučaju, Bean fest ima svetlu budućnost. Zamišljam ga kao pravi vojvođanski festival sa ponudom domaće hrane, domaćom muzikom i stranim gostima, ali i sa mlađim ljudima i novom energijom – kaže Dragan Vukotić.

Izvor: Luftika

Komentari

comments