Recept za čuveni “Vodomarski pasulj” sa 8 vrsta mesa | BEAN festival 2017

Poštovani, obaveštavamo vas da će se  9. i 10. Septembra 2017. godine na kultnom vojvođanskom salašu “Salaš 137” koji se nalazi na domak Novog Sada održati 13. Međunarodni „BEAN festival“, jedna od najvećih i najposećenijih  manifestacija te vrste u našoj zemlji.

Takmičarski nagradni fond je 100.000 dinara! Još uvek imate vremena da prijavite ekipu i učestvujete u gastro nadmetanju u čast pasulja.

Kuvar najboljeg pasulja osvaja 50.000 dinara, vicešampion 30.000, a osvajač trećeg mesta 20.000 dinara.

U to ime, predstavljamo Vam jedan recept iz riznice “Vodomarskog kuvara”, šefa kuhinje eko centra “Vodomar05” Pere Perića.

“Ni manjeg zrna ni veće čarolije”

Gajili su ga još Indijanci, a u našim krajevima je sigurno da svako domaćinstvo na trpezi ima pasulj bar jednom nedeljno! Nebrojeni su načini za pripremu pasulja, što dokazuje i “BEAN festival” na kom učestvuje preko 300 ekipa iz gotovo celog sveta.

Nešto od najboljih originalnih recepata za pripremanje jela od pasulja zapakovali smo u “Vodomarski kuvar”, pa probajte, uživajte i javite nam koje je Vaše omiljeno jelo od pasulja.

Temerinski (Perin) pasulj 30L

Meso
– 3 kg špic rebara
– 2 kg dimljenih butkica
– 1 kg dimljene slanine
– 2 kg dimljenih kobasica
– 1 kg junećeg pamfleka
– 1 kg svinjskih papaka (sveži)
– 1 juneći rep

Povrće
– 3 kg belog pasulja
– 1,5 kg crnog luka
– 2 glavice belog luka
– 1 koren celera
– 2 crvene babure
– 1 ljuta papričica
– 4 veze zeleni (šargarepa i peršun)

Začini
– mlevena paprika – slatka
– mlevena paprika – ljuta
– začin C
– lorberov list
– biber u zrnu
– bosiljak
– čubar

Meso i svo povrće osim pasulja staviti u zemljanu posudu i kuvati na tihoj vatri jedan sat. Potom dodati ocečen pasulj i kuvati još tri sata na laganoj vatri. Ukus doterati začinima.

Napomena: Pasulj mora ostati ceo, a komadi mesa i povrća moraju ostati isti kao i pre kuvanja.

Prijatno! Vidimo se uskoro na Salašu 137! 🙂

Komentari

comments